Festbröd!




Till alla er goa (och tålmodiga) bloggläsare som hört av sig angående receptet på det
festbröd (superlätt och utan en massa knådning) som jag gjorde på ”Halv åtta…”, så lägger jag nu ut det till er. Själv ska jag servera det på nyårsafton med ett gott kryddsmör med soltorkade tomater och fetaost till. Mumma!!


Inredningsfruns festbröd
(10-15 pers)

15 min + 1 timme jäsning + 30-40 minuter i ugn (200-220 grader)

Ingredienser

  • 50 gram jäst
  • 7 dl ljummet vatten
  • 1 ½ msk salt
  • 2 ägg + 1 ägg till pensling
  • 2 msk socker
  • 5 msk olja
  • Ca 18-20 dl mjöl (10 dl rågsikt + 10 dl vetemjöl)
  • Sesamfrön
  • Solroskärnor
  • Blå och/eller vita vallmofrön
  • Havssalt

Tillagning:

1. Häll jästen i en bunke. Tillsätt vatten, salt, socker, ägg och olja. Rör tills allt blandat sig.

2. Tillsätt 15 dl av mjölet och arbeta degen smidig. Tillsätt resten av mjölet så att degen känns smidig. Jäs i 30 minuter.

3. Häll ut degen på en smord långpanna/plåt eller med bakpapper på. Jäs 30 minuter.

4. Pensla degen och strö över sesamfrön, solroskärnor, vallmofrö och lite havssalt. In i ugnen (200-220 grader) ca 30-40 minuter tills brödet fått fin färg.

KLART!!

Ät och njut!!

KRAM

// Inredningsfrun

Pssssst…. Receptet som ligger ute på Recept.nu har missat att det ska vara 2 msk socker i degen också. Sockret gör att degen jäser bättre och blir godare. Man kan ta flytande honung också!!

Författare: Inredningsfrun

Välkommen till min feelgood-eller-feel-precis-vad-du-vill-blogg! Jag som skriver är obotlig inredningsnörd, en smula inredningsstörd, en obotlig optimist realist, hon som vågade hoppa, som vågade falla och hon plocka upp sig själv igen. Jag känner för mycket hela tiden och stolt HSP-are, mor till tre underbaringar, sambo och fästmö med en förkärlek till livets djup och vardagspsykologi. Lever efter "Ibland måste man trampa runt i bajsträsket ett tag, innan man når Rivieran!" och det är dumt att inte våga chansa. Så luta dig tillbaka och låt dig inspireras eller konfunderas av mina bilder och texter. Varmt välkommen! KRAM // Inredningsfrun

8 reaktioner till “Festbröd!”

  1. Jag ”snodde” receptet på recept.nu och har bakat detta goda bröd 2 ggr so far! Såå mumsigt och superlätt att göra- med kitchen aid så behöver man inte göra ett smack. =) DOCK kan jag säga att jag har HALVERAT receptet och det räcker gott och väl!! Det blev ju nästan en hel plåt ändå!God fortsättning!Kram Helena

    Gilla

  2. Så ljuvligt gott detta bröd är och nu ska jag prova göra det med socker i också, undra om det kan bli godare än det redan är. En liten fråga också när jag är i farten: Din (eran) vita fina träsoffa som står i hallen, vart har du hittat den? Har hittat en sida på nätet där man kan beställa en större och mindre men den stora ser lite för lång ut och den lilla är naturligtvis för liten. Ha en fortsatt trevlig dag.. Kraaaam

    Gilla

  3. Tack Marika! Det är tyvärr ofta recept.nu missar en viktig liten ingr. Hur är det månne med guldsåsen där? Stämmer den? God fortsättning!Kram Annika

    Gilla

  4. Oj, vad gott det blev. Jag gjorde en halv sats då vi inte var så många och la bakplåtspapper i en ugnsform (en sån där i plåt, typ) och det gick jättebra! Supergott med hemmagjort smör samksatt med havssalt, rosmarin, timjan och oregano. Gästerna älskade det =)Tack för receptet!!!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s